صنعت توربین

صنعت ماشین آلات دوار (Rotary Machines)، یکی از شاخه های اصلی ماشین سازی در جهان است که به دلیل اهمیت بالای کاربری این تجهیزات در حوزه تامین انرژی و همچنین پیچیدگی های غیر قابل انکار طراحی، ساخت و بهره برداری آنها، در طول یکصد سال گذشته، همیشه مورد توجه صنایع پیشرفته، مراکز علمی و تحقیقاتی، دولت ها و البته سرمایه گذاران بخش خصوصی بوده است.
به طور کلی ماشین آلات دوار را می توان به چند دسته اصلی و چند زیرگروه فرعی تقسیم کرد.
یکی از این تقسیم بندی ها که با نگاه تفکیک انواع محل کاربری این تجهیزات صورت می گیرد، آنها را به گروه موتور های زمینی، هوایی، ریلی و دریایی تقسیم می کند که هر یک به دلیل انواع متفاوت ریسک هایی که در هنگام بهره برداری با آنها مواجه هستند، الزامات خاص خود را در طراحی، انتخاب متریال و رژیم نگهداری و تعمیرات نیاز دارند.
با نگاه دیگری به مجموعه ماشین آلات دوار، میتوان آنها را به گروه تجهیزات تولید کننده انرژی الکتریکی، تولید کننده انرژی حرکتی و تولید کننده فشار تقسیم بندی کرد.
توربینهای نصب شده در نیروگاه های تولید برق گوناگون که بخش عمده ای از انرژی جهان را تامین می کنند از جمله مهم ترین ماشین آلات صنعتی جهان محسوب می شوند که با وجود پیچیدگی ها و محدودیت های مکانیکی و متالورژیکی موجود در فرآیند طراحی و ساخت این تجهیزات، توسط غول های صنعتی جهان به تولید انبوه رسیده اند و هر ساله نیز با افزایش بهره وری ناشی از پیشرفت های علمی، مدل های مقرون به صرفه تر از آنها به بازار عرضه می گردد.
همچنین موتورهای محرک صنایع حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی که به ترتیب دارای پیچیدگی های بیشتر در دانش تولید و بهره برداری هستند، از دیگر زیرگروه های قابل تفکیک در صنعت ماشین آلات دوار هستند.
به طور کلی ایجاد نیروی Trust در وسایل نقلیه مختلف، از وظایف تعریف شده برای این نوع تجهیزات است که عموما از طریق تکنولوژی مشابه موتورهای درون سوز و با استفاده از سوخت های فسیلی گوناگون، به تولید انرژی حرکتی می انجامد.
در کنار این دو کاربری، استفاده از ماشین آلات دوار برای ایجاد فشار جهت هدایت سیالات، از اصلی ترین کاربرد های آنهاست.
پمپ ها، کمپرسور ها و توربوکمپرسورها از مهم ترین انواع این تجهیزات هستند که جهت فشردگی گاز ها یا مایعات گوناگون و عمدتا در ایستگاه های تقویت فشار، خطوط لوله فرآورده های نفتی و صنایع مختلف آب و گاز کاربرد دارند.
با نگاهی متفاوت به ماشین آلات داور، می توان آنها را از حیث منبع انرژی مصرفی اولیه نیز تقسیم بندی کرد.
گروه بندی هایی که با عناوین توربین گازی، توربین بخار، توربین بادی، توربین آبی و همچنین سایر سوخت های فسیلی قابل مصرف از جمله گازوئیل، مازوت و بنزین قابل شناسایی هستند.
از دیگر شاخص های مهم در تفکیک انواع ماشین آلات دوار، میزان انرژی قابل تولید آنهاست که اگر جهت سهولت در مقایسه، توان آنها را بر حسب واحد معیار مگاوات بر ساعت بسنجیم، می توان زیرگروه های عمومی ای را در این خصوص برشمرد.
به صورت عرفی می توانیم تجهیزاتی با توان کمتر از 1 مگاوات را با عنوان ماکروتوربین ها، با توان بین 1 تا 10 مگاوات را توربین های کوچک، با توان 10 تا 50 مگاوات را توربینهای متوسط و با توان 50 مگاوات به بالا را توربین های بزرگ یا نیروگاهی بنامیم.
مهم ترین بازیگران بازار توربین های صنعتی در جهان، شرکت های زیمنس (Siemens)، جنرال الکتریک (General Electric-GE)، آلستوم (Alstom)، رولزرویس (Rolls Royce)، میتسوبیشی (Mitsubishi) و هیتاچی (Hitachi) هستند که در کنار شرکت های تازه رشد یافته ای همچون
شانگهای الکتریک (Shanghai Electric)، هاربین الکتریک (Harbin Electric) و دنگ فنگ الکتریک (Dong fang Electric) که در سه دهه اخیر و از طریق صنعت رو به توسعه چین به بازار معرفی شده اند، بخش عمده ای از انرژی جهان به محصولات آنها وابسته است.
البته در سالهای اخیر و با سرعت گرفتن روند پیشرفت تکنولوژی درجهان، بسیاری از این شرکت های بزرگ یا به خرید شرکت های کوچک و متوسط قدیمی تر و ادغام دانش و بازار آنها در مجموعه خودشان مبادرت ورزیده اند و یا با ایجاد کنسرسیوم های قدرتمند، تلاش کرده اند سهم خود را از بازار رو به تحول انرژی در جهان، افزایش دهند.

شرکت مهندسی بدرسیستم، با شناخت حاصل از نگاه بین المللی به دانش ساخت و تولید، از دهه 70 شمسی (دهه 90 میلادی) نسبت به حضور موثر در بازار ماشین آلات دوار به صورت هدفمند برنامه ریزی کرده و پروژه های گوناگونی را به انجام رسانده است.
در میان قطعات مورد نیاز در صنعت ماشین آلات دوار، پره ها دارای پیچیده ترین دانش طراحی و ساخت هستند و انتخاب مجموعه تکنولوژی محور بدرسیستم هم از ابتدا ورود به این عرصه از طریق تامین نیاز های صنعت انرژی کشور، در حوزه تامین این قطعات Hi-Tech بوده است.
حاصل قریب به سه دهه فعالیت در این حوزه، تدوین دانش فنی ساخت بیش از 100 نوع متفاوت از پره های ثابت و متحرک مسیر سرد و گرم از طریق مهندسی معکوس و بهینه سازی طراحی آنها بوده که این مهم با استفاده از تجهیزات و نرم افزارهای به روز جهانی، مطابق با استاندارد های بین المللی و با تکیه بر دانش مهندسان ایرانی حاصل شده است.

ساخت نازل توربین آلستوم
ساخت نازل توربین آلستوم
ساخت قطعات آمیژه فن
ساخت قطعات آمیژه فن
BBC13D
BBC13D
GEC-Alstom
GEC-Alstom
Hitachi H25
Hitachi H25
GE-F5  MS5002-D
GE-F5 MS5002-D
Mitsubishi  MH701 B
Mitsubishi MH701 B
SIEMENS  SGT400
SIEMENS SGT400
SIEMENS  V94.2
SIEMENS V94.2
Werkspoor  W72M
Werkspoor W72M
turbine-zamini.jpg